Nå er jeg hjemme på julepåskeferie i nesten en måned. Det er noen dager siden jeg kom hjem, jeg har bare kost meg siden det, og har bare tenkt å kose meg videre! Planene mine innebærer hjemmekos, familietid, vennetid, hyttetur, Olso-tur, jobbing (jobb-jobb, gøy jobb), og litt skolearbeid (essayskriving, men ikke ennå, må jo ha litt pause). Og oppdatering av hjemmesiden. Jeg har blitt litt flinkere til å skrive blogg innimellom, men resten av siden er fortsatt ganske tom. Jeg kommer sannsynligvis til å fikse litt på designet og. Tror jeg. Kanskje. Jeg liker det som det er, men det er rom for forbedring rundt forbi. Vi får se.

De siste fem-seks ukene før jeg dro hjem hadde vi et bokprosjekt på skolen. Vi skulle skrive hver vår historie på 300 – 1000 ord, og så designe og produsere en bok som fortalte denne historien på best mulig måte. Fortellingen skulle vi skrive med utgangspunkt i ett av ordene risk, guilt, luck eller loss, og det måtte være en historie om noe som har skjedd med oss eller påvirket livet vårt. Jeg tenkte mye på alle ordene en god del før jeg fant ut hva jeg skulle skrive om. Jeg går ikke og bærer på noen tung skyldfølelse, og jeg føler meg generelt veldig heldig med alt i livet mitt, så det var ikke noe som sto ut der. Risk, tja, jeg flyttet jo til et annet land i en alder av 18 for å begynne en utdannelse i et relativt konkurransepreget karrierefelt. Men det er ikke så veldig interessant, så jeg tror ikke jeg hadde giddet å lese (ikke minst skrive) 1000 ord om det. Så da var det “loss” som gjensto. Et ganske negativt ladet ord. Tap. Jeg hadde ikke lyst å skrive for personlig, siden vi skulle diskutere disse historiene i grupper, og lage bøker som folk faktisk kunne lese.

IMG_9554-800x505

Jeg bestemte meg for å skrive om 22. juli. Jeg var på ferie i USA da terrorangrepet skjedde, og jeg kjenner ingen nært som var tilstede eller ble drept den dagen. Derfor klarte jeg å distansere meg litt fra hendelsene, og skrive og diskutere boken uten at det ble for vanskelig eller personlig. Jeg syntes også det var et interessant tema å skrive om, fordi det var en hendelse som rammet hele nasjonen. Alle nordmenn vet jo hvor de var og hva de gjorde den 22. juli, alle vet hva den datoen betyr. Men siden jeg studerer i England, var det mange i klassen som ikke hadde hørt om eller husket det som skjedde, noe som ga meg et spennende og nytt perspektiv på det hele.

IMG_9567-800x992

Historien min var veldig todelt, og dette ville jeg gjenspeile i boken. Den ene delen handler om hvor jeg var når det skjedde. Jeg var som nevnt på ferie i USA. Jeg var med storesøsteren min på Harry Potter-nerdetur, hadde det utrolig fint og koste meg masse. I denne delen nevner jeg ikke terrorangrepet, og alt fremstår som fryd og gammen. Den andre delen handler mer direkte om hva som skjedde i Oslo og på Utøya. Begge historiene handler om å vokse opp, men på to veldig forskjellige måter.

IMG_9564-800x524

Hovedtemaet som binder historiene sammen er tap av uskyld. Hele boken bygger på dette konseptet. Etter mange forskjellige ideer til hvordan jeg kunne fremstille det, valgte jeg å lage en bok hvor leseren selv må ødelegge uskylden for å lese 22. juli-historien. Dette fikk jeg til ved å binde boken med en teknikk som heter french fold. Det innebærer at hver side brettes sånn at det blir en slags “lomme” på innsiden av arket. Google it. Hvertfall! Jeg designet boken slik at på “utsiden” av disse lommene får man bare lese den koselige Harry Potter-historien. Men man kan se at det er noe annet, mørkt under. For å lese 22. juli-delen, må man fysisk rive opp siden langs bretten, en handling som representerer at uskylden blir ødelagt/tapt.

IMG_9571-800x533

Hele boken min var sentrert rundt temaet om tap av uskyld, og kontrasten og sammenhengen mellom de to historiene. Selve designet lagde jeg derfor veldig stille, enkelt og klassisk, for ikke å trekke oppmerksomhet bort fra (den fysiske) handlingen av ødeleggelse.

Etter at alle var ferdige og hadde levert inn bøkene sine, hadde vi en liten utstilling hvor vi fikk gå rundt og se skikkelig på hva alle andre hadde laget. Det var utrolig mye spennende og kreativt, og det var og veldig interessant å lese de forskjellige historiene folk hadde skrevet utifra de samme ordene som alle ble utdelt. Jeg tror at utifra alle prosjektene vi har hatt, er det dette jeg er mest fornøyd med løsningen min. Jeg brukte en god del tid på å skrive teksten og finne et tema sterkt i den, for så å eksperimentere mye med hvordan jeg best kunne formidle den. Sluttproduktet ble veldig forskjellig fra de første ideene mine, og selv om de første tankene kanskje var mer spennende visuelt, er det en bra ting. Boken forteller historien på en passende måte, som var målet med oppgaven.

Nå skal jeg nyte resten av ferien (og skrive litt essay…), men jeg gleder meg allerede litt til neste prosjekt. Frem til nå har vi bestemt alle budskapene selv, som jo har vært greit. Men etter påske skal vi jobbe utifra ekte briefer, og da får vi øvd oss på å formidle andre sine budskap. Det er jo tross alt det man jobber med som grafisk designer, å finne løsninger til hvordan man best kan kommunisere kundenes budskap. Så det skal bli fint å øve litt mer på det!

TL;DR: God jul påske! Les en bok.

Comments

Har du den boken med deg t Stavanger? Den va bare.. vakker! Eg vil se på/lese den! :)

Leave a Reply